Historie

0

Sphinx - Vitenskap på toppen av verden

Sphinx-Observatoriet er et observatorium, som befinner sig på Jungfraujochi Sveits. I lang tid var det alpine områder ikke et sted å begi seg ut på for folk flest. Det ble ansett som fiendtlig terreng - og riktig utstyr, som ville ha vert nødvendig for å utforske å overleve det alpine miljøet var ikke tilgjengelig ennå. Vanligvis blir 1787 bestigningen av Mont Blanc etter Horace Bènèdict de sassure regnet som begynnelsen av turistområdet og den vitenskapelige utforskning av alpene.
Volumet av hans meterologiske, fysiske og geologiske observasjoner gjort de Sassure til en pioner innen slpin forskning med enorm innvirkning. Men det var bare i midten av det 10. århundret at forskerene endelig erobret det alpine området. fra 1838-1841, etter eksempel på de Sassure, Louis Agassiz, som senere ble professor ved Harvard University i USA, og som var far til den daværende svært kontroversielle og såkalte "Glacial Theory". (Agassiz var den første som vitenskapelig foreslo at jordkloden en gang hadde vært i en tidligere istid) ledet en vitenskapelig ekspedisjon for å utforske isbreene i elva Aare og Jungfrau-regionen.  ^Arbeids-og levevilkårene var hard. Selv det enkle dog berømte "Hôtel des Neuchâstelois" ble høyt verdsatt av gruppemeldemmer og sporadiske besøkende, og det ble klart at en tilstrekkelig infrastruktur var avgjørende for vellykket forskning på høye alpine områder.

 

Jean Louis Rodolphe Agassiz

Fil:Louis Agassiz-2.jpg

Herregud, får nesten skrivekrampe her.. Det fantes lite på norsk hvor jeg leita. Så måtte oversette hele driten =)
Dette er nok overraskende lite fjas til å være meg - men selv om jeg ikke skriver slikt i et banka kjør vil det ikke si at jeg synes det er kjedelig =) 

Btw, jeg gikk over noen ganger og rette for skriveleif. If any - Well excuuuuse me! =)

hits